instagram youtube
.

Τι είναι το Kamado

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τη ψησταριά kamado

Η kamado έχει δώσει άλλη διάσταση στην τέχνη του ψησίματος στη σχάρα (barbecuing). Πίτσες, ψωμιά και πίττες, φαγητά σχάρας, αργό μαγείρεμα, καπνιστά φαγητά ή ψήσιμο στον ατμό, τα κάνει όλα! Στη ψησταριά kamado μπορείτε να φτιάξετε τα πιο νόστιμα εδέσματα.

 

Πώς λειτουργεί η ψησταριά kamado;

Η kamado δεν είναι μια συνηθισμένη ψησταριά. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το οβάλ της σχήμα και η δυνατότητά της να ελέγχει τη ροή του αέρα. Τα κεραμικά kamado έχουν ως προτέρημά τους το υλικό τους, που απομονώνει και αντανακλά τη θερμότητα.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το καπάκι της πρέπει να είναι κλειστό. Το καπάκι πρέπει να κλείνει μετά από κάθε σας ενέργεια και για όλες τις μεθόδους μαγειρέματος. Μόλις κλείσει το καπάκι, το σχήμα της ψησταριάς kamado δημιουργεί μια ροή ζεστού αέρα. Επειδή μόνο πολύ λίγος αέρας μπορεί να εξέλθει, η θερμότητα κυκλοφορεί γύρω από τα υλικά ή το πιάτο σας, με τον ίδιο τρόπο περίπου που λειτουργεί ένας φούρνος αέρος που τρέφεται με κάρβουνο. Με το κλειστό καπάκι ελαχιστοποιείται η χαμένη θερμότητα και διασφαλίζεται ότι η κεραμική ψησταριά θα διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Έτσι, μπορείτε να ελέγχετε πλήρως το ψήσιμο. 

Τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της ψησταριάς kamado

Εάν διαθέτετε ήδη μια kamado, θα γνωρίζετε τα προτερήματά της και θα ξέρετε ότι κάνατε μια καλή επένδυση. Η kamado χαρίζει αξεπέραστη γεύση στα συστατικά και στα φαγητά σας, τα ψήνει ομοιόμορφα και τα διατηρεί νόστιμα και ζουμερά. Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε μια κεραμική ψησταριά, σας συστήνουμε να συντάξετε μια λίστα με τα υπέρ και τα κατά των διαφόρων επιλογών. Τα πιο δημοφιλή μας είδη, όπως η Large και XLarge ψησταριές, είναι πολύ πιο βαριές από μια κοινή ψησταριά. Αυτό ίσως δημιουργήσει κάποια ζητήματα, παρόλο που η βάση τους διαθέτει τροχούς και έτσι επιλύονται πολλά από τα προβλήματα αυτά. Παρόλο που πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, με μια kamado σίγουρα μπορείτε να κάνετε πολύ περισσότερα από ότι με μια συνηθισμένη ψησταριά. Με μια kamado μπορείτε να ψήσετε στη σχάρα, στο φούρνο, να φτιάξετε καπνιστά πιάτα, να ψήσετε στον ατμό και στο τηγάνι, αλλά και να μαγειρέψετε σε χαμηλές θερμοκρασίες και να επιλέξετε αργό μαγείρεμα.


Μήπως ανησυχείτε ότι το κεραμικό ως υλικό είναι εύθραυστο; Διαβάστε τους όρους και τους κανονισμούς της Εγγύησης. Ποικίλουν ανάλογα με την κατασκευαστική εταιρία. Στην περίπτωση του Big Green Egg, προσφέρουμε περιορισμένη εγγύηση εφ’όρου ζωής στα υλικά και την κατασκευή όλου του κεραμικού εξοπλισμού. Το κεραμικό ως υλικό είναι ιδιαίτερα αποδοτικό αφού αντανακλά τη θερμότητα και διαθέτει ισχυρές μονωτικές ιδιότητες. Με τον τρόπο αυτό η κατανάλωση κάρβουνου είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με αυτήν των συνηθισμένων ψησταριών. Επιπλέον, μπορείτε να ελέγχετε τη θερμοκρασία με ακρίβεια, γεγονός που καθιστά τη χρήση του Big Green Egg εύκολη.
 

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να πετύχει το kamado?

Το Big Green Egg δεν επιτρέπει μόνο τον ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας αλλά διαθέτει  και ένα ευρύτατο πεδίο θερμοκρασιών από 70 μέχρι 350°C. Μπορεί να πετύχει και πιο ψηλές ακόμη θερμοκρασίες, παρόλο που αυτό δεν είναι απαραίτητο λαμβάνοντας υπόψη  ότι αυτό θα επηρεάσει την ανθεκτικότητα της τσόχας γύρω από την κεραμική βάση και το καπάκι. Θέλετε να ψήσετε πίτσες με νόστιμη και τραγανιστή ζύμη σε ψηλή θερμοκρασία; Ανάψτε τα κάρβουνα ανοίγοντας πλήρως τους αεραγωγούς. Έτσι θα επιτρέψετε το οξυγόνο να κάνει τη δουλειά του αφού θα καίγονται με ένταση τα κάρβουνα, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας. Αν επιθυμείτε από την άλλη να πετύχετε ένα χαμηλό και αργό ψήσιμο για να φτιάξετε για παράδειγμα, «τραβηγμένο» χοιρινό (pulled pork), δεν έχετε παρά να μειώσετε την ποσότητα οξυγόνου και συνεπώς να πετύχετε πιο χαμηλή θερμοκρασία. Γρήγορα θα ανακαλύψετε πόσο εύκολα μπορείτε να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του kamado σας.

Εκμεταλλευτείτε πλήρως το kamado σας με τον κατάλληλο εξοπλισμό

Ο επιπρόσθετος εξοπλισμός δεν είναι απαραίτητος όμως καθιστά την κεραμική σας ψησταριά πιο ευέλικτη. Με μια ασπίδα θερμότητας κάτω από τη σχάρα μπορείτε να δημιουργήσετε έναν φραγμό μεταξύ του αναμμένου κάρβουνου και του υλικού που μαγειρεύετε ούτως ώστε να πετύχετε έμμεσο μαγείρεμα. Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για το ψήσιμο τραγανιστών ψωμιών ή νόστιμης πίττας ή ενός πιάτου που απαιτεί αργό μαγείρεμα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Εάν τοποθετήσετε πέτρα πίτσας στη σχάρα σας μπορείτε να μετατρέψετε τη σχάρα του kamado σε φούρνο ειδικό για το ψήσιμο πίτσας. Γιατί δε δοκιμάζετε ένα Flammkuchen με μια πεντανόστιμη τραγανιστή βάση;

Εάν πάλι επιθυμείτε να ετοιμάσετε φαγητά της κατσαρόλας, μια καλής ποιότητας κατσαρόλα, ανθεκτική στις ψηλές θερμοκρασίες, όπως η Dutch Oven θα σας είναι απαραίτητη. Όσο για τα καπνιστά πιάτα, θα χρειαστείτε τα ειδικά ξύλα (smoking wood ή chunks). 

Μπορείτε να ψήσετε πάνω σε μια κοινή σχάρα παρόλο που, για τους αυθεντικούς μάστορες της σχάρας, η μαντεμένια σχάρα (cast-iron grid) είναι το πολυτιμότερο εργαλείο για να επιτευχθεί το τέλειο αποτύπωμα σχάρας. Υπάρχει πληθώρα εξοπλισμού που θα καταστήσει το μαγείρεμα με την kamado ψησταριά ακόμη πιο ευέλικτο και αποδοτικό!

Ποια μεγέθη kamado υπάρχουν;

Προτού αγοράσετε μια ψησταριά kamado, είναι σημαντικό να αποφασίσετε για ποιο σκοπό τη χρειάζεστε. Σας αρέσει να ταξιδεύετε και σκοπεύετε να την παίρνετε μαζί σας στις εξορμήσεις σας; Τότε θα προτιμήσετε τους μικρότερους τύπους. Μήπως η kamado θα είναι βασικό στοιχείο της αυλής σας αφού είστε ίσως μεγάλη οικογένεια ή έχετε συχνά καλεσμένους για φαγητό;  Τότε θα προτιμήσετε το Medium, Large ή ακόμη και το XLarge μοντέλο αφού αυτά είναι πιο ευέλικτα. Θεωρείτε ότι θα χρειάζεστε μια μεγάλη επιφάνεια εργασίας επειδή είστε επαγγελματίας μάγειρας και θα χρησιμοποιείτε την kamado για εκδηλώσεις ή έχετε τεράστιο κήπο; Ίσως τότε να σας ταιριάζει περισσότερο το 2XL. Εάν πάλι δεν είστε σίγουρος/η μπορείτε να επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματά μας, τα οποία διαθέτουν kamado και να ζητήσετε τη συμβουλή μας.

Γιατί είναι το Big Green Egg μια μοναδική ψησταριά kamado?

Έχετε πεισθεί ότι θα θέλατε μια kamado στη ζωή σας; Τότε θα πρέπει να επιλέξετε την καλύτερη φυσικά! Η αξιοπιστία, η ευκολία στη χρήση και το νόστιμο αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία, όπως και οι αντίστοιχες υπηρεσίες που προσφέρονται. Το Big Green Egg, ο πρωτοπόρος στις kamado, ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις σας. Το Big Green Egg δημιουργήθηκε το 1974 και είναι μοναδικό στο είδος του. Πρόκειται για τη μόνη ψησταριά kamado που κατασκευάζεται σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο Μεξικό και φτιάχνεται από ένα ειδικό είδος κεραμικού βασισμένο σε τεχνολογία της NASA. Το μοναδικό κεραμικό υλικό, όπως και η προστατευτική, ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες, διπλή στρώση εφυάλωσης, καθιστούν το Big Green Egg ιδιαίτερα μονωτικό ως προϊόν. Συνεπώς πρόκειται για ιδιαίτερα οικονομική ψησταριά αφού καταναλώνει μειωμένες ποσότητες κάρβουνου ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε εξωτερικές θερμοκρασίες και αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επίσης η θερμοκρασία εντός του EGG διατηρείται σταθερή. 

Ο ιδανικός συνδυασμός του τρόπου κατασκευής και του ασυναγώνιστου υλικού του δίνουν στο Big Green Egg μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με άλλα παρόμοια kamados. Όσο και να το χρησιμοποιείτε, η ποιότητα του Big Green Egg, παραμένει εγγυημένη 100%!
 
 
 
 

 
 Λεωφ. Γ.Κρανιδιώτη 166,
          2235, Λευκωσία, Κύπρος
7000 3663